חינה מושלמת חייבת מסורת
חינה היא אחד הטקסים המוכרים ביותר כיום. ראשית חשוב לציין כי טקס החינה הינו אחד הטקסים החשובים שנערכים לפני החתונה. המנהג של החינה שייך לרוב לעדות המזרח אולם כיום הגבול קצת היטשטש ולא אחת חוגגים את האירוע גם עדות אחרות, הסיבה היא עירוב העדות בנישואין. בעבר הלא רחוק היו העדות שומרות באדיקות על נישואין בתוך העדה אך ההתפתחות וההתקדמות הביאה לזוגות בני עדות שונות ואף מנוגדות להינשא יחד. חגיגת טקס החינה למעשה יוצרת כמה דברים בעת ובעונה אחת, ראשית כל הטקס מציין את שחרור הכלה מחסות הוריה והמעבר שלה לחיים עצמאיים עם בעלה, דבר שני הוא בעצם העברת המסורת והמנהגים לדור הבא, יש חשיבות רבה על עריכת טקס חינה מוקפד ומדויק. הבעיה היא שיש לא אחת מקרים שמנהגים מסוימים נעלמים, לא בכוונה אלא בשל חוסר ידע. אחת החנות המוכרות יותר היא חינה מרוקאית, בה נכללים מנהגים רבים שמבצעים אותם בדיוק כמו שהיו בעבר.
המסורת מכתיבה את הטקס
חתונה היא אירוע מרשים, כיום החתונה היא לא אחת אירוע מרכזי שמושקעים בו משאבים רבים, כספים, אלמנטים ואטרקציות. אולם ברא ובראשונה בעדות המזרח החינה היא למעשה חשובה עוד יותר ולו רק בשל המנהגים והמסורת. לחינה יש כאמור שורשים שנעוצים עוד בימי קדם, בעבר היו חוגגים את החינה במשך 7 ימים על מנת שכולם ידעו ויכירו את הכלה ויותר מכך על מנת לפרסם את העובדה שהיא כבר איננה פנויה ואסורה על כולם. החינה שנחגגה הייתה נערכת בבית הורי הכלה, כל התהליך של הטקס מתחילתו ועד לסיומו כולל את העברת הברכה לכלה ולחתן, הברכות טבועות בכל דבר, בעיסת החינה בריקודים, בבגדים, בשירים ובאוכל. ראשית טקס ההילולה שמקדימה לחינה עצמה היא כוללת את ההליכה למקווה ותוך כדי ליווי של הקרובות והחברות בשירים וריקודים, הכנת עיסת החינה עצמה מהווה את ההעברה של האנרגיות החיוביות, הברכות והאהבה אל הכלה. בעת הכנת עיסת החינה יש מגבלות על מי שמותר לו להכין, ראשית רק הנשים ובראשם אם הכלה, אסור על נשים גרושות, אלמנות או עקרות להיות מעורבות על מנת של לפגוע קדושת האירוע ובברכה שבו. לאחר הכנת עיסת החינה שהיא עשויה מאבקת צמח שנקרא כופר לבן ושמו הנפוץ חינה, האבקה מעורבבת עם מים ונוצרת עיסה בוצית, את העיסה האם של הכלה מורחת על ידי החתן והורי החתן על ידי הכלה, יש מנהגים שונים בקשר לעיסה ואחד מהם הוא הוספת מטבעות לתוך העיסה על מנת שתבוא ברכת פרנסה טובה.
החשיבות בעריכת טקס חינה מסורתי
אחד הדברים החשובים בעריכת טקס חינה היא שמירה על המנהגים. ככל שתקפידו על שמירה של המנהגים של העדה כך החינה תהיה יותר אוטנטית ושימור המנהגים יוביל באופן ישיר לשימור המסורת כהלכתה והעברתה הלאה לדורות הבאים. מומלץ לשתף בעריכת החינה את זקני העדה או לפחות מפיקי אירוע שיש להם את הידע והניסיון בעריכת חינה של העדה שלכם. ככל שתקפידו לשמר את המנהגים כן המסורת תאריך ימים.