זו מסורת ארוכת שנים, טקס החינה
אם הייתם אומרים חינה לפני 40 שנה סביר להניח כי אלו שמכירים אותה ולא נמנים על עדות המזרח היו בודדים אולם כיום יהיו בודדים שלא יכירו או שמעו על חינה מכל סוג שהיא. לרוב עדות המזרח הן אלו שחוגגות את הטקס המכובד והמפואר אך יש גם לא מעט שפשוט אוהבים את הפולקלור, השמחה והמיוחדות של הטקס והם חוגגים בעצמם. אך המקור מן הסתם שמור בהחלט לעדות המזרח כאשר העדה המרוקאית היא המוכרת והנפוצה ביותר.
לכל עדה יש את טקס החינה שלה
עדות המזרח מאופיינות בטקס החגיגי המקדים לחתונה הלא הוא טקס החינה המסורתי. כל עדה שימרה לעצמה את המנהגים כמיטב המסורת לעריכת טקס החינה, בין אם זה השירים, המאכלים או התלבושות כולם מקפידים לשמר את המנהגים המקוריים. ככל שהשימור טוב יותר כך מובטח כי הדור הבא גם הוא יהיה באותה סיטואציה משמחת. יש לכלל עדות המזרח מן המשותף בטקס החינה , הראשון מבין כולם הוא הכנת עיסת החינה שמשמשת את סימון כל החוגגים ובמיוחד את הכלה והחתן. גם המצווה לשמוח ולרקוד אחידה לכולם אולם עדיין לכל עדה יש את הייחודיות שלה שמבדילה אותה משאר העדות למשל למרוקאים העוגיות, לתימנים הלבוש הייחודי וכדומה. טקס החינה נחגג לרוב ביום שלפני החתונה אולם יש עדות שחוגגות כ 7 ימים לפני כאות למזל ולהכנות הנפשיות של הכלה למעבר לחיי נישואין תחת חסותו של הבעל. עוד דבר משותף לכולם הוא שחינה מסמלת את היציאה של הכלה מבית הוריה ויציאת החתן לעצמאות, המחויבות המשותפת של שניהם לפריון, הצלחה, שגשוג הינו ראשון במעלה ולכן יש לו חשיבות רבה כל כך.
טקס חינה בעדות השונות
כאמור יש מן המשותף לכלל עדות המזרח אולם יחד עם זאת יש הבדלים בין המנהגים של כל עדה ועדה:
המרוקאים – חינה מרוקאית היא אוי החינה המפורסמת והמוכרת מבין כל העדות, ראשית בזכות המנהגים המיוחדים שנשמרו לאורך השנים, שנית בזכות העוגיות והמתוקים שאולי הרבה עדות אחרות אמצו אבל המקורות שמורות למרוקאים.
התחמנים – להבדיל מתלבשות לחינה מוכרות אחרות לעדה התימנים יש סמליות רבה שניכרת בכל פרט בלבוש שלהם, ראשית החיתול שעוטף את ראש הכלה מסמל את ברכת הפריון, התכשיטים הרבים והכבדים מסמלים את יופי חיי הנישואין ואת העול שמלווה אותם.
העיראקים – כידוע חינה היא טקס שמציין את היציאה מכנפי ההורים, לכלה ולחתן. אלם אין זה חייה להיות באור שלילי אלא להיפך חינה עיראקית כוללת טקס ייחודי של מריחת רחת לוקם על אצבעות הכלה.
הכורדים – להם שמורה הסמליות בתלבושות לחינה, הססגוניות והמיוחדות של העדה הכורדית לא קיימת כמעט באף עדה אחרת, לכל מהלך החינה מתלבים כלי נשיפה ותוף ייחודיים ומיוחדים ביותר.